Volop kansen voor technische dienstverleners

‘Er liggen veel kansen voor technische dienstverleners op het gebied van robotisering, big data, fysieke veiligheid en cybersecurity. Kijk verder dan je kerntaken, zoek samenwerking met gespecialiseerde klanten. En bedenk structurele oplossingen die over 10/15 jaar leidend zijn.’

Dat zei Mark de Graaf (USP Marketing Consultancy) tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van Kennisnetwerk KEEA op 19 oktober in Gilze Rijen. 60 professionals uit de industrie waren naar Brabant gekomen om meer te horen over de nieuwste industrietrends in onderhoud en rendement van aandrijfsystemen.

In het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) werken RVO en brancheorganisaties UNETO-VNI, FEDA en Holland Pomp Groep samen aan projecten om de efficiency van aandrijfsystemen te verhogen (www.keea.nl). Het Fieldlab Campione in Gilze Rijen is onderdeel van Smart Industry en richt zich op het onderhoud in de procesindustrie 100% voorspelbaar maken.

Ontzorgen van klant
De Graaf besprak de belangrijkste conclusies van de brancheverkenning Industrie die zijn bureau dit voorjaar in opdracht van UNETO-VNI heeft uitgevoerd. Dit onderzoek richtte zich vooral op de toekomstige verwachtingen van industriële sectoren rond de dienstverlening van de installatiebranche. Onderwerpen die daarbij naar voren kwamen, waren: 3D-printing, big data en robotisering (Smart Industry), fysieke veiligheid, cybersecurity en energie.

Het onderzoeksrapport werd 3 oktober aan de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer uitgereikt. Belangrijkste conclusie: je ziet een markt waarin je steeds meer moet voldoen aan het totaal-dienstenpakket en de klant moet ontzorgen. Daarbij bieden nieuwe (ICT)-technieken de technische dienstverlener volop kansen. ‘Profileer jezelf, werk samen met gespecialiseerde bedrijven en stel proposities samen’, aldus De Graaf.

Slimme metingen
Andere sprekers kwamen met praktische voorbeelden van innovaties. Zo vertelde Simon Jager van SemioticLabs over de inzet van machine-leertechnologie voor real time-informatie over de gezondheid en prestaties van apparatuur. Maurice Jilderda van Sitech ging in op praktische toepassingen van predictive analytics en condition monitoring voor pompen, fans en andere assets.

Eric Dijkhuizen van Facta presenteerde kort een voorspellingsmodel voor aandrijvingen in de Metaal en Chemie. Tot slot liet Paul van Kempen van WCM een proefopstelling voor pompen zien voor het testen van slimme metingen en gegevensanalyse.

EU-richtlijnen voor machinebouw
Carl Huijbregts van de Inspectie Leefomgeving en Transport ging in op de EU-Ecodesign richtlijnen voor machinebouw en ervaringen met handhaving op de elektromotoren Richtlijn. Hij vertelde over de eisen aan informatievoorziening door leveranciers en de rol van ‘de toelevering’ in het communiceren over de eisen uit de Richtlijn.

De Inspectie loopt daarbij soms tegen dezelfde dingen aan als het bedrijfsleven. ‘Als iets in de wet niet duidelijk is, is dat voor ons als toezichthouders ook niet duidelijk. Daar wijzen wij Brussel ook op.’ De Inspectie plaatst informatie op de website om meer duidelijkheid over de nieuwe regels te geven. ‘Zo mag de oude voorraad machines (van voor de betreffende ingangsdatum) nog worden opgemaakt, net als destijds met de gloeilampen gebeurde’, aldus Huijbregts.

 

2017-11-09T16:20:11+00:00 9 november 2017|Algemeen nieuws|0 Reacties